duminică, 24 februarie 2013

Degeaba-i turma, dacă nu şti a urma

      Această postare nu-i în mod special numai pentru femei, dar sigur uneia îi va prii.
      Testul Babeş Papanicolau, pe care nu stau să-l descriu, dar despre care cred că o femeie e destul de conştientă, ca să-l facă măcar o dată în viaţă, se poate face acum şi prin intermediul unui program al guvernului (ca să nu fie cârcotăşi, nu, nu guvernanţii fac testul). Doar că, dacă ai un medic de familie normal (normal= explicativ, înţelegător, răbdător, etc), care îţi va da trimiterea pentru efectuarea acestui test, îţi va explica şi cum şi când şi în ce constă, dacă nu, poate ai norocul la cabinet. Acum, probabil depinde de judeţ în parte, dar dacă faci acest test la maternitatea Ploieşti e bine să şti:

  - dacă mergi acolo, pentru programare, ţi se va spune (dacă întâlneşti persoana potrivită) să revi în a 14-a zi de...
  - dacă suni pentru programare şi spui că ai dori programare în perioada R-T, pentru că atunci are corpul tău stare necesară testului, dai de persoana nepotrivită (la telefon dai mereu, sincer), care îţi spune că nu e cum vrei tu, ci cum vrea ea
    Plus că am întâlnit femei, care au făcut testul, când le-a venit lor ideea, nu s-au interesat înainte, despre şi în ce fel.
    Nu că mi-aş dori să vă enervez, dar dacă tot daţi nişte bani (sau gratuit), pentru a afla numite rezultate, nu-i normal să ştiţi şi ce trebuie să faceţi înainte de test? Dacă nu vă explică medicul de familie, orice ginecolog vă poate da detaliile necesare ( şi pentru asta nu-i nevoie să vă programaţi la un cabinet particular, aflaţi detaliile şi de la  maternităţi, chiar dacă mergeţi să efectuaţi testul în altă parte).
    Dezinformarea asta mi-a adus aminte de amica mea, care fusese Sâmbăta la o nuntă, apoi Duminica la potroace şi Luni la analize. S-a îndopat de pastile, apoi, pentru că n-a spus câte dulciuri şi alte feluri de băuturi şi mâncare consumase în ultimele 50 de ore.

Niciun comentariu: