duminică, 1 ianuarie 2012

Doar o zi şi deja a-nceput viaţa

    Aflai azi ceva, care mi-a plăcut enorm. Mă tot întrebam cum de s-a potolit vecinul, cum de s-au liniştit "baieţii", cum de nici "casa cu panoramă" nu mai mişcă şi azi şi aflai, chiar din gura vecinului, când i-am povestit, că au zbughit doi iepuri de lângă mine, am împuşcat în gând cei trei fazani (sau făzăniţe, că nu i-am văzut de aproape) şi-am apucat să număr cele şase potârnichii, când s-au mutat dintr-un loc într-altul. Cică timp de zece ani nu mai e voie să se vâneze, în zona asta. Doamne ajută, deşi motivele nu sunt de bucurie, dar tot e bine.
    Şi mai aflai ceva, pe seară, la o tablă, care nu mi-a mai plăcut.
     Eu cunosc, pe cineva, care are o voce, de îţi dau lacrimile (asta n-o zic eu, au zis-o alţii. De fapt, au făcut-o). Femeii i-a plăcut mereu să cânte, dar la Cântarea României a mers doar o dată, apoi viaţa; la Cenaclu, s-a produs "nenorocirea", când trebuia să presteze, apoi viaţa. Apoi a renunţat ea, deşi nimeni nu i-a interzis. În 2006, împinsă de către mamă, de către vecini, de către Eu-l ei, s-a hotărât să meargă la Rapsodia Românească (şi asta o mare minciună şi-o mâncare de bani, părerea mea), de la Favorit.La prima emisiune, prin Noiembrie (dacă ma uit într-un calendar, văd şi data exactă), jur că am stat acolo toată ziua. Întâi s-a filmat pentru Crăciunul din acel an, emisiunea dedicată "micilor viitori rapsozi", unde am stat în public şi-abia apoi emisiunea, în care apărea şi ea. Dacă n-avea voce nu trecea, dacă n-avea talent, n-ajungea să ia premiul I la sfârşitul ediţiei, dar nu asta vroiam să vă spun. Că are ea o anumită gândire si, când credem că o convingem de ceva, se schimbă, e treaba ei, dar că la o anumită etapă, în cadrul probei de "repertoriu personal (compoziţii proprii)" a cântat melodia de mai jos. Melodie, care, din păcate, în această filmare, nu se aude bine deloc. Era în 2008 la Festivalul Caşcavelei de la Valea Doftanei şi era acompaniată de un acordeon, un nai şi o vioară
se poate demonstra oricând ( nici în ziua de astăzi nu are filmările de atunci sau cd-ul promis, dar cred că, dacă va fi nevoie, îi vor fi puse la dispoziţie).
       Aşa, ce înţelegeţi voi, prin compoziţie proprie? Ce înţeleg şi eu, cred.
       Ce înţelegeţi prin folclor? Că-s melodii din popor, care pot fi interpretate de oricine? Eu asta înţeleg.
       Ei bine, atunci cum poate cineva, care a fost la "tinerele talente" ale aceluiaşi conscurs, să cânte pe toate posturile de televiziune, melodia de mai sus, fără a specifica de unde o ştie?
       Problema nu-i că o cântă, ci că nici măcar nu i-a spus femeii,, care a compus-o, că va face asta.
       Părerea mea e că din perioada aceea, a concursului, s-a gândit la asta, altfel mama ei n-ar fi întrebat "ai înregistrat cumva versurile la OSIM?".
      Nu mai vreau să aud expresia asta "ai avut dreptate", dar ştiu sigur că am s-o reaud.

4 comentarii:

macanta spunea...

dar ce voce faina are !!ma asteptam sa fie jale dupa cum ai scris :),dar fata e valoroasa!bravo ei!

Fetita Junglei13 spunea...

@macanta- am pus melodia asta,care nu e inregistrata bine,special,pentru ca de ea e vorba.Am fost amandoua cu colindul si din 10 insi,care ne ascultau,8 plangeau.Eu n-am voce,ea zice,ca ne auzim bine in doua. Are o voce,care p[e multi face sa planga,dar nu vrea sa si-o mai valorifice.

Mihaeladm spunea...

inregistrarea nu e f buna, nu prea inteleg ce spune, dar are voce f frumoasa !

Fetita Junglei13 spunea...

@Mihaeladm- nu e bine,stiu,dar am vrut sa fie aceiasi melodie,pe care a luat-o domnisoara,desi nu era nascuta,cand femeia,care canta,a compus-o.
Nu a vrut sa mai postam,dar gasesti p-aici:
http://www.youtube.com/watch?v=qT4p4CTXVgI
http://www.youtube.com/watch?v=-aZ13E_DJ30&list=UUgBgu9NF3xwUwUKlUc-goDg&index=23&feature=plcp
Am sa explic zilele astea,ce si cum.