vineri, 10 decembrie 2010

O noua manevra de imbogatire a cuiva

Poate sa-mi zica mie mama lui Mircea cel Batran, ce-o vrea. Poate s-o intrebe si pe matusa lui Stefan cel Mare si daca ot crede, ca ma va convinge, poate sa apeleze si la verii lui Vlad Tepes, dar tot nu ma poate convinge nimeni, ca asta nu-i o noua metoda, de imbogatire a celui ce are tipografia si a altora.
Cu multi ani in urma, pe vremea, cand Romania era inca oficial in comunism, cand se facea recensamantul agricol, ascundeam din orataniile din curte, azi nu mai e nevoie. Atunci, ca si acum, veneau cu inventarul asta (asa cum ii spuneam noi) aceleasi persoane, atunci lucrau la primarie, azi sunt la pensie, dar de ce sa nu digere si stomacul lor ceva?! Atunci te priveau cu superioritate, te obligau sa le arati fiecare cotlon al acaretelor si numarau pana la ultimul fulg, acum vin cu notitele, scrise citet pe o foaie, iar numarul orataniilor nu-i mai intereseaza la sigur, ci-i corect, cel pe care-l spui tu. Atunci aratai frumos actele si se notau datele de acolo, acum demonstrezi cu acte, iti intaresti spusele aratand chitantele pentru impozit si tot nu corespunde cu ceea ce scrie pe fituica. Cine-i vinovat? Nimeni, ea o sa scrie, ce stie ca are notat, voi demonstrati cu primar, notar, catel, ca este ca voi, dar ea   nu va mai modifica si uite asa, cica sunt date corecte.
Formularul contine pagini intregi, ce nu-si au rostul, pagini ce nu vor fi completate poate in nicio localitate, dar trebuie sa fie acolo, sa fie cat mai gros, ca-i foloseste cuiva. In schimb sunt multe altele, ce lipsesc. Daca ai norocul sa ai propriile culturi de rosii, varza sau alte leguminoase, pentru consumul propriu, n-o sa  le gasesti niciodata in formularul acela, decat pentru comercializare. Asa, ca poate sa-mi zica oricine, ce-o vrea, e exact cum am banuit, o noua metoda de prosperare a afacerilor cuiva.

2 comentarii:

Ştefan Dobre spunea...

La mine la ţară, prin '86, a venit unu tot aşa, dă la primărie, că să declare şeptelu de pui etc. Tătaia a semnat procesul verbal pă schinarea lu agent cu coada de la furcoi. Nu a mai venit ăla, a venit miliţianu să îi ia geanta cu acte pe care o lăsase prin retragere grabnică :))

Fetita Junglei13 spunea...

@HCM- de retinut.In cortul in care locuiesc eu,azi,dupa ce scrisesem deja,am constat cu stupoare ca locuieste altcineva :))Pai,sa nu razi?!E greu sa citesti intr-un pc,daca tot iei notite si nu realitate.Plus ca mai am zeci de cazuri de altceva.Imi pare rau (pe naiba) ca te dezamagesc,dar intr-un sat din PH,nu din alte judete,precum tara ta,lumea-i pasnica (pe naiba).