luni, 14 septembrie 2009

14 septembrie Înălţarea Sfintei Cruci

Împăratul Constantin cel Mare a trimis-o la Ierusalim pe mama sa, Elena, pentru a căuta Sfânta Cruce si Mormântul Domnului. După ce crucea a fost găsită, patriarhul Macarie al Ierusalimului a înălţat-O pe Golgota, exact în locul în care a fost răstignit Iiisus. Azi e zi de post, post negru şi nu se mănâncă nimic ce are smenul crucii (usturoi, nuci).
Unii spun că începutul toamnei e de fapt azi şi nu la Sfântă Maria Mică, că azi se închide pământul şi pentru plante, că toate florile vorbesc între ele şi-şi exprimă părerea de rău că se ofilesc, iar păsările pleacă abia acum, că azi e ziua şarpelui şi d-aia nu se taie lemne, pentru a nu veni şarpele la casa omului. Azi se începe culesul viilor, fiind lăsaţi pentru Dumnezeu cei de pe ultimul buştean.
Superstiţii :)
- să pui curpeni de pepeni pe pomul ce nu a rodit şi anul viitor va rodi
- sa prinzi un şarpe, să-l omori, să-i pui în gura un căţel de usturoi şi să-l pui sub pragul casei (scoţi termopanul daca e nevoie, dărâmi şi casa), la Sfântul Gherghe iei usturoiul încolţit, îl pui în pălărie, te urci in turnu bisericii atunci când vin oamenii (să văd eu dacă ai curaj şi te lasă preotul) şi aşa ai darul de a-i cunoaşte şi de a vorbi cu strigoii.
- busuiocul sfintit de ziua Crucii se pune în apa păsărilor, pentru a le feri de boli, la streşini, pentru a feri casele de trăsnete.
- dacă tună după această zi, toamna va fi lungă.

Un comentariu:

Anonim spunea...

da..si tot maine incep elevii scoala...au taiat astia 1 zi din vacanta:))