luni, 29 iunie 2009

29 Iunie-Sfinţii Apostoli Petru si Pavel; Sănpetru de Vară (Sarbatoarea lupilor)

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel au fost socotiţi de către toţi creştinii cei mai de seamă dintre Apostoli, oameni sfinţi care au contribuit, prin râvna şi prin sacrificiul lor, la răspândirea cuvântului Evangheliei Mântuitorului în multe părţi ale lumii.
Sfântul Petru – având numele evreiesc de Simon, însă Domnul Iisus l-a schimbat în Chefa (Piatră), adică Petru, subliniind că pe „piatra credinţei” va întemeia Biserica Sa.
Sfântul Pavel- este considerat cel mai mare propovăduitor al Evangheliei lui Hristos, deşi nu făcuse parte din rândul celor 12 Apostoli, i se mai spune şi Apostolul Neamurilor.
Sfinţii Petru si Pavel stau pe luna, de-o parte şi de alta a acesteia. Sf. Petru este deţinătorul cheilor de la poarta şi de la incăperile Raiului, dar şi mâna dreaptă a lui Dumnezeu. Petru este cel care stapâneşte piatra, grindina şi este patronul agricultorilor.La Sânpetru de vară apar licuricii şi tot azi se fac pomeni pentru cei morţi (Mosii de Sânpetru).
30 Iunie: Pietrele lui Sânpetru
In calendarul popular, 30 iunie este cea de-a doua zi a sarbătorii lui Sânpetru. Oamenii o respectă de frica lupilor, a trăsnetelor şi a grindinei.
La Multi Ani celor ce-şi serbează azi ziua numelui!

Niciun comentariu: